Plastic soep.
Het probleem en de oplossing

Wie het actuele nieuws een beetje in de gaten houdt kan het bijna niet zijn ontgaan. De enorme ophoping van het plastic in onze oceaan. De ‘plastic soep’. Maar wat is nou precies de plastic soep? Hoe is het ontstaan, wat zijn de problemen ervan en vooral, waar ligt de oplossing? Hieronder lees je er van alles over.

Wat is plastic soep?

De oorsprong van de 'plastic soep' is te herleiden tot een combinatie van menselijke activiteiten en onvoldoende afvalverwerking.

In een periode, met name in de jaren 50 en 60, waarin plastic als een veelzijdig materiaal werd omarmd, kwam het gebruik ervan op talloze terreinen tot uiting. Plastic verwierf destijds bijna de status van een popster onder de materialen.

Het overmatig gebruik van plastic, met name van eenmalige plastic producten zoals flesjes, tasjes en verpakkingen, leidde tot een overenthousiast gebruik. Hoewel dergelijke producten uitermate handig zijn, levert het enorme problemen op als het op straat belandt doordat plastic aanzienlijk traag afbreekt.

Wanneer plastic afval niet op de goede wijze wordt afgevoerd of gerecycled, belandt het uiteindelijk op plaatsen waar het niet thuishoort, zoals in rivieren, zeeën en oceanen. Het zonlicht zet het plastic aan tot afbraak in microscopisch kleine deeltjes, ook wel bekend als microplastics, en aldus ontstaat de plastic soep.

Aangezien plastic niet vanzelf verdwijnt, hoopt het zich langzaam op en evolueert het tot een geleidelijk uitbreidende 'plastic soep' in onze wateren.

Wanneer is de plastic soep ontdekt?

De identificatie van de plastic soep kan niet eenduidig worden toegeschreven aan één individu, maar eerder aan een gezamenlijke inspanning van wetenschappers en milieuorganisaties wereldwijd. Deze bewustwording begon in de jaren 70, toen onderzoekers en milieugroeperingen begonnen te constateren dat er abnormale verschijnselen optraden in onze oceanen.

In het laatste decennium van de 20e eeuw speelde de zeilende wetenschapper Charles J. Moore een essentiële rol door verdacht materiaal in de Stille Oceaan te ontdekken en zich afvroeg "Waar komt dit drijvende plastic in godsnaam vandaan?" Hiermee werd de eerste waarneming van grootschalige plastic vervuiling in onze oceanen vastgelegd.

Na de ontdekking van Moore raakten steeds meer wetenschappers en organisaties doordrongen van de ernst van de situatie. De wereldwijde aandacht werd getrokken naar deze immense drijvende ophoping van plastic, beter bekend als de ‘Great Pacific Garbage Patch’. Deze ontdekking speelde een cruciale rol in het vergroten van het wereldwijde bewustzijn met betrekking tot de plastic soep.

Sindsdien hebben diverse onderzoekers, organisaties en milieuactivisten bijgedragen aan het begrip van deze grote problemen in onze oceanen. Een soort internationaal team van 'plastic detectives' dat gezamenlijk probeert de oorzaken van deze vervuiling te ontrafelen en mogelijke oplossingen te identificeren. Over de hele wereld spannen wij ons nu in om onze nalatigheid op te ruimen, het bewustzijn te vergroten en doordachte benaderingen te ontwikkelen voor een verstandiger omgang met plastic.

Wat is de oplossing tegen de plastic soep?

Het volledig oplossen van de plastic soep lijkt een bijna onhaalbare opgave. Desalniettemin bestaan er tal van methoden en denkbare oplossingen om gezamenlijk naar een vermindering van het probleem te streven. Voor de aanpak van deze plasticsoep is een uitgewerkt plan vereist waarin ieder bijdraagt. We kunnen bijvoorbeeld al beginnen met het volgende:

Minder plastic verspilling:

Laten we realistisch zijn, het gebruik van plastic is overmatig. Het stimuleren van het gebruik van herbruikbare alternatieven en het vermijden van eenmalige plastic producten is een eerste stap.

Verbeterde opruimingsmethoden:

Het ontwikkelen van geavanceerde technologieën, zoals grootschalige visnetten of robotarmada's, is essentieel om drijvend plastic uit wateren te verwijderen.

Vernieuwing in milieuvriendelijke materialen:

Onderzoek naar materialen die minder belastend zijn voor het milieu, zoals biologisch afbreekbaar plastic of alternatieve ecologische materialen, kan een groot verschil maken.

Bewustwording en informatie verspreiding:

Het informeren van anderen over de schadelijke gevolgen van de plasticsoep is van groot belang. Het delen van deze kennis op grote schaal kan als een golf van bewustwording werken.

Economische steun voor duurzaamheid:

Het ondersteunen van bedrijven die zich inzetten voor milieuvriendelijke verpakkingen en duurzame praktijken is een krachtig signaal. Gezamenlijke beweging naar duurzaamheid zal bedrijven aansporen zich aan te passen.

Regulering en wetgeving voor milieubehoud:

Het vaststellen van strikte regels en wetten om het gebruik van wegwerpplastic te beperken en handhaving van milieuvriendelijke praktijken is essentieel.

Internationale samenwerking:

Het samenwerken op internationaal niveau is cruciaal. Het overstijgen van nationale grenzen om gezamenlijk de plasticsoep aan te pakken, is noodzakelijk voor een schonere planeet.

Nog steeds is plastic een van de populairste materialen om van alles en nog wat van te maken en te gebruiken en zijn veel bedrijven en organisaties bezig om alternatieven te zoeken voor het gebruik ervan. Plastic rietjes worden al vaak vervangen door rietjes van papier bijvoorbeeld, maar de consument is verwend en vindt daar wat van. Gemak dient de mens. Dat er wat moet gebeuren is duidelijk en dat zal tijd kosten. En begrip voor waarom het nodig is. Want al deze maatregelen en initiatieven hebben tot doel de plastic soep gezamenlijk te overwinnen, de oceanen weer te herstellen en zo weer een grote stap te zetten naar een schonere wereld.