Afvalscheiding. Waarom doen we het eigenlijk?

Ondanks de inspanningen van veel Nederlanders om hun afval te scheiden vragen veel mensen zich nog steeds af waarom we het eigenlijk doen en wat er gebeurt met al het zorgvuldig gescheiden afval. Er zijn zelfs mensen die beweren dat al het zorgvuldig gescheiden afval uiteindelijk op één grote hoop terechtkomt, maar gelukkig is dit niet het geval. Glas, papier en karton, groente-, fruit- en tuinafval (gft), klein chemisch afval, plastic, blik, drinkpakken, elektrische apparaten, grof tuinafval, bouwafval, textiel en restafval worden allemaal op verschillende, gespecialiseerde wijzen verwerkt. Het kan wél voorkomen dat gescheiden afval dat erg vervuild is op een andere manier wordt behandeld.

Afval is goud waard

Afval is een soort schatkist, met vintage kleding en tweedehands meubels als waardevolle vondsten. Deze kunnen namelijk in z’n geheel hergebruikt worden. Soms wordt afval zorgvuldig uit elkaar gehaald waarbij materialen apart worden gescheiden voor hergebruik. Bijvoorbeeld zink uit oude batterijen Dit wordt gerecycled tot nieuwe, glanzende zinken dakgoten.

Niet alle afvalstoffen zijn recyclebaar. Het merendeel van het afval wordt verbrand in een afvalenergiecentrale. Deze verbranding levert weer energie op die gebruikt kan worden voor elektriciteit of de verwarming van huizen. De resten die na verbranding overblijven, 'slakken' genoemd, worden weer gebruikt bij de aanleg van wegen. Slechts ongeveer een half procent (!) van het huishoudelijk afval kan niet gerecycled, verbrand of op een andere manier hergebruikt worden en wordt op verantwoorde wijze gestort.

De impact van afvalscheiding

Hoewel het scheiden van afval soms als een vervelende extra handeling wordt beschouwd, heeft het in werkelijkheid een aanzienlijke impact op onze planeet.

Materialen zoals papier, plastic, glas en metaal kunnen worden gerecycled, wat resulteert in een verminderde behoefte aan nieuwe grondstoffen en minder druk op onze kostbare natuurlijke bronnen. Afval dat niet gescheiden wordt belandt vaak op grote stortplaatsen. Door te scheiden, wordt de omvang van deze stortplaatsen beperkt en krijgt de aarde meer ademruimte.

De vervuiling van oceanen met plastic bedreigt het zeeleven. Door plastic apart te houden, voorkomen we dat onze oceanen veranderen tot een plastic soep, wat een positieve bijdrage levert aan het behoud van onze wateren.

Recycling kost doorgaans minder energie dan het ontwikkelen van nieuwe producten. Door afval te scheiden draagt men bij aan energiebesparing en vermindert men de ecologische voetafdruk. Afvalscheiding draagt bovendien bij aan de verduurzaming van de economie, stimuleert werkgelegenheid (in de recyclingsector) en zorgt ervoor dat we minder afhankelijk zijn van wegwerpproducten.

Kortom, jouw kleine inspanning om afval te scheiden is te vergelijken met het planten van een zaadje voor een schonere, gezondere wereld. Het draagt niet alleen bij aan de verbetering van het heden maar bouwt tevens aan een groenere toekomst voor ons allen. Laten we daarom afval blijven scheiden en gezamenlijk werken aan een planeet die we met trots kunnen overdragen aan de volgende generaties.