Hi allemaal,
Wat leuk dat je op deze blog bent beland. De komende tijd mag ik jullie, namens Oh My World, vertellen over orthomoleculaire, duurzame en biologische voeding. Voor deze eerste blog wil ik jullie graag een voorbeeld laten zien van orthomoleculaire voeding én duurzame voeding. Dit kan heel goed één product zijn, iets wat zowel orthomoleculair als duurzaam is, maar voor vandaag heb ik twee verschillende producten uitgekozen. Om te beginnen zal ik jullie uitleggen wat orthomoleculaire voeding precies is. Lees je mee!?
Orthos komt uit het Grieks en betekent juist, recht of gezond. Moleculair staat voor de moleculen betreffende. In “normaal Nederlands” betekent dit alle moleculen in het lichaam van de juiste voedingsstoffen voorzien.
Orthomoleculaire voeding is pure voeding, zonder onnodige toevoegingen zoals suikers en e-nummers. Voeding zoals de natuur het bedoelt heeft.
Orthomoleculaire voeding:
Om deze blog reeks mee te starten wil ik het hebben over gember. Gember staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Het bevat veel goede vezels en vele mineralen en vitaminen:
- Vitamine B
- Vitamine C
- Calcium
- Kalium
- Magnesium
Gember helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen, dus is zeker een aanrader tijdens de maandelijkse perioden van ons vrouwen. Maar gember inzetten is niet alleen goed als je al last hebt van bepaalde klachten, ook als je geen klachten hebt is het goed om te gebruiken. Voorkomen is immers beter dan genezen!
Wanneer je last heb van galstenen, een hartkwaal hebt of bloedverdunners gebruikt kun je gember het best vermijden. Dit geldt ook voor vrouwen die zwanger zijn en/of borstvoeding geven.
Duurzame voeding:
Onder duurzame voeding verstaan we onder andere seizoensgroenten. Seizoensgroenten zijn groenten die tijdens een bepaalde periode van de Nederlandse akker, uit de onverwarmde kas of plastictunnel geoogst worden. Deze groenten hebben in vergelijking met groenten uit verwarmde kassen minder broeikasgasuitstoot, wat beter is voor het klimaat.
Een heel gezonde groente uit dit seizoen, uit de winter, is boerenkool. De boerenkool bevat heel veel vitaminen en mineralen:
- Vitamine A
- Vitamine B2
- Vitamine B6
- Vitamine C
- Foliumzuur
- Calcium
Van boerenkool kun je natuurlijk een lekkere stamppot maken, maar je kunt het ook toevoegen aan een gezonde smoothie of in een frittata of quich verwerken.
Gember heeft van zichzelf een vrij overheersende smaak, het is nogal pittig. Mocht je daar niet per se van houden, dan kun je een beetje gember raspen en het bijvoorbeeld door de soep heen roeren. Ook kun je het door de nasi of curry doen. Door alle andere ingrediënten overheerst de pittige smaak iets minder.
Als je nu wel van pittig houdt en de dag met een kickstart wil beginnen, dan is een gembershotje een aanrader! Maak in één keer een grote hoeveelheid, verdeel het over een bakje waar je ook ijsklontjes in maakt en bewaar het in de vriezer. Elke avond kun je er een klein blokje uithalen en in de nacht heeft het voldoende tijd om te ontdooien!
Nu ben ik heel benieuwd, als we nog even terugkomen op de duurzame groenten; let jij er een beetje op dat je groenten koopt die in het seizoen zijn? Laat het ons weten, wij zijn heel benieuwd!
Tot de volgende blog!